Čemu je namenjena spletna različica programa Speleoliti?

Spletna aplikacija je bila izdelana kot učni projekt za preizkus novih tehnologij in zmožnosti, ki jih prinaša standard HTML5. Namenjena je uporabnikom, ki iz kakršnega koli razloga nimajo ali ne morejo imeti nameščene namizne različice programa Speleoliti ali katerega od drugih podobnih programov. Namenjena je tudi vsem navdušencem nad spletnimi tehnologijami, kajti v to smer se giblje celotno težišče računalniškega sveta. Spletna aplikacija presega vezanost na določeno operacijsko platformo in je vedno "up-to-date". Najbolj pa je spletna aplikacija namenjena uporabi na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in podobnih mobilnih napravah, ki omogočajo vnos in obdelavo podatkov na terenu, tudi preko na dotik občutljivih zaslonov.


Kaj moram vedeti in znati pred uporabo?

Poznati morate osnovne jamarske ali geodetske merilne postopke, koristijo tudi izkušnje z uporabo katerega ob obstoječih programov za modeliranje jam/poligonov. Ta navodila niso namenjena popolnim začetnikom ter ne nameravajo opisovati osnov merjenja in modeliranja.


Kaj omogoča spletna različica?

Omogoča osnovne funkcionalnosti za vnos, prikaz in shranjevanje podatkov.

- delo v 'offline' načinu brez povezave v internet (npr. na terenu)
- vnos polarnih vizur ali kartezijskih koordinat
- izris tlorisa, profila (3D vrtljivega), iztegnjenega profila
- konstrukcijo iztegnjenega profila (preklop vizur in poligonskih vej, izteg vej)
- prilagajanje barv, prosojnosti, velikosti in drugih nastavitev za izris modela
- izpis osnovnih podatkov o objektu (število vizur, točk, dolžina, globina, prostornina itd.)
- shranjevanje in izmenjavo podatkov ter izvoz v različne formate
- tiskanje modela skladno z nastavitvami vašega brskalnika
- od različice 1.1.0 je možno naložiti in izrisati po več objektov hkrati


Kakšne so tehnične zahteve za delovanje aplikacije?

Aplikacija teče na brskalnikih, ki podpirajo funkcionalnost HTML5 canvas in imajo omogočeno izvajanje skript. Na brskalnikih, ki podpirajo funkcionalnost HTML5 localStorage, je mogoče podatke shraniti tudi neposredno v skladišče brskalnika. Delovanje aplikacije je v času aprila 2012 preizkušeno na aktualnih brskalnikih Android browser, Chrome, Firefox, IE9, IE9 Mobile, Opera11, Opera Mini, Safari za Windows in Safari za iOS.

Pri Applovih napravah s sitemom iOS ni mogoče shranjevanje datotek na lokalni disk. Datoteka se, namesto da bi se shranila na disk, odpre kot spletna stran.

Pri Androidnih napravah je prava zmešnjava, saj so razlike v obnašanju med različnimi napravami in brskalniki precej velike. Najnovejše z najnovejšimi brskalniki Chrome ali Android browser načeloma delujejo v redu, pri ostalih pa se pojavljajo manjše ali hujše motnje. Pri nekaterih starejših napravah se ne izrisuje HTML5 canvas grafika. Pri nekaterih napravah/brskalnikih se ne da izklopiti privzetega obnašanja brskalnika, ki povečuje in pomanjšuje spletno stran, premika vsebino (scroll), kar je v kontekstu celozaslonskih spletnih aplikacij seveda nezaželjeno in lahko oteži ali včasih tudi povsem onemogoči uporabo aplikacije. Starejši Androidni brskalniki ne podpirajo večtočkovnih dotikov, kar oteži upravljane modela (preberite si odgovor na vprašanje "Kako naj upravljam model preko zaslona na dotik?").

IE9 Mobile ne podpira javascript touch dogodkov, zato z njim na napravah na dotik ni možno premikati in rotirati modela.

Pri brskalniku Opera 11 je bila opažena težava, da ne deluje tiskanje grafike HTML5 canvas, natisne se le siv pravokotnik.

Opera Mini ne podpira velikega dela aktualnih standardov, zato za uporabo spletnih Speleolitov ni uporabna.


Kako se shranjuje/nalaga podatke?

Podatke lahko poleg ročnega vnosa v podatkovno tabelo shranjujemo in ponovno nalagamo na naslednje načine:

- v lokalno skladišče brskalnika (HTML5 localStorage)
- v datoteko na vaš lokalni disk (preko proksija na serverju)
- prenos podatkov (oziroma celotnih datotek) na način copy/paste
- pošiljanje podatkov (oziroma celotnih datotek) preko elektronske pošte


Ali aplikacija shranjuje podatke v 'oblaku'?

Ne, strežnik ne shranjuje vaših podatkov, zato vam jih v primeru izgube ne moremo pomagati obnoviti.


Omejitve pri shranjevanju v lokalno skladišče brskalnika (HTML5 localStorage)!

V skladu s priporočil standarda HTML5 postavlja večina brskalnikov mejo za količino podatkov, ki jih sme v lokalno skladišče shraniti določena aplikacija. Ta meja je večinoma 5 MB, pri nekaterih brskalnikih več, pri nekaterih pa si uporabnik lahko sam spremeni to omejitev. Zaradi 'offline' načina delovanja je ta količina še nekoliko manjša, tako da računajte, da imate na voljo okoli 4.5 MB prostora. Koliko prostora zasedajo vaše datoteke si lahko ogledate, če kliknete ikono malega povečevalnega stekla v oknu za uvoz/izvoz podatkov.


Omejitve pri shranjevanju in branju datotek z vašega lokalnega diska!

Za branje in pisanje datotek ni uporabljen noben programski vključek (ActiveX, Flash, ...). Spletna stran sama sicer nima neposrednega dostopa do vaših podatkov na disku, vam pa HTML omogoča, da sami izberete datoteko na disku in jo pošljete na strežnik (HTML kontrolnik 'INPUT:file'). Če to datoteko strežnik potem spet vrne nazaj aplikaciji, lahko to izkoristimo za shranjevanje in nalaganje podatkov, kot je to samoumevno pri namiznih programih. Žal to deluje le kadar imamo vzpostavljeno aktivno povezavo na internet. Kadar je povezava izklopljena ali nedosegljiva, shranjevanje/nalaganje datoteke na disk ni možno (npr. na pametnih telefonih v 'offline' načinu).


Omejitve pri pošiljanju preko elektronske pošte!

Pošiljanje podatkov preko elektronske pošte deluje z uporabo HTML 'mailto:' metode. Ta odpre vaš privzeti odjemalec elektronske pošte, odpre novo sporočilo in pripravi vsebino (izpiše naslov objekta in podatke). Žal ima ta metoda nerešljivo pomanjkljivost, da omogoča prenos do največ cca. 2000 znakov besedila, kar v praksi pomeni, da deluje le pri manjših objektih do največ cca. 30 vizur. Pri večjih objektih morate podatke skopirati ročno (copy/paste) in si jih sami prilepiti v odprto elektronsko sporočilo.

Opozoriti je še treba, da prenos preko elektronskega sporočila vse tabulatorje spremeni v presledke, tako da ne bodite presenečeni, če se vam to zgodi pri pošiljanju TSV (tab-seperated-values) oblike podatkov.


Katere datotečne formate podpira aplikacija

Spletna aplikacija podpira datoteke namizne verzije programa Speleoliti (CSP), torej je mogoče vanjo naložiti datoteke, ki ste jih izdelali z namizno verzijo. Za obratno pot pa potrebujete vsaj namizno verzijo Speleoliti 4.4.0. Starejše namizne verzije (starejše od 4.4.0) ne morejo brati datotek spletne aplikacije zaradi težav z enkodingom.

Poleg tega lahko s spletno aplikacijo odpirate datoteke tipa CSV v širšem smislu, torej tako z vejico, podpičjem, tabulatorjem ali presledkom kot ločilom. Za vrstni red stolpcev si oglejte kak primerek izvožene TXT datoteke.

Podprt je tudi izvoz podatkov v formate DAT (za program Compass), CDI (za program OnStation), SVX (za program Survex) in SRV (za program Walls), vendar uvoz teh formatov ni možen.
Novost je zmožnost izmenjave podatkov v obliki JSON, kar bo morda prišlo prav kateremu od zavzetih razvijalcev spletnih strani in javascript aplikacij.


Kako določim ime datoteke pri shranjevanju na lokalni disk?

Ime datoteke določite v oknu za urejanje osnovnih podatkov o objektu. Lahko ga spremenite tudi pri shranjevanju tako, da kliknete na izpisano ime datoteke v oknu za shranjevanje/izvoz podatkov.


Kako določim lokacijo na lokalnem disku, kamor se shrani datoteka?

To je odvisno od nastavitev vašega brskalnika. V nastavitvah brskalnika poiščite opcijo, ki določa privzeto lokacijo shranjevanja pretočenih datotek, ali pa izberite opcijo, da vsakič posebej sami izberete lokacijo na disku.


Kako naj vnašam in urejam podatke preko zaslona na dotik? Ko se dotaknem celice v tabeli, se ne zgodi nič.

V orodni vrstici na vrhu programa je ikona za nastavitve aplikacije. V nastavitvah omogočite možnost 'Urejanje podatkovnih tabel preko prompt dialoga'. Ko se odslej dotaknete celice v tabeli, se le ta obarva rumeno in ko se je ponovno dotaknete, se odpre polje za vnos podatka.


Kako naj upravljam model preko zaslona na dotik? Ko premikam prst po zaslonu, se objekt samo vrti.

Privzeto obnašanje programa je, da dotiki z enim samim prstom model vrtijo. Če pa vaš brskalnik podpira večtočkovne dotike, lahko model premikate, povečujete in vrtite z dvema prstoma.

Za polno funkcionalnost naprav z zaslonom na dotik si vklopite posebno orodno paleto. V glavni orodni vrstici na vrhu programa je ikona za nastavitve aplikacije. V nastavitvah omogočite možnost 'Orodna paleta za naprave z zaslonom na dotik'. Odslej boste imeli prikazano dodatno stransko orodno vrstico, ki vam bo omogočala izbiro druge privzete akcije ob dotiku, vključno z urejanjem iztegnjenega profila (glej naslednje vprašanje).


Kako lahko urejam komformacijo iztegnjenega profila?

S tipkovnico:
- kurzor [GOR]/[DOL]: izbira vizure (izbrana vizura se obarva rumeno)
- kurzor [LEVO/[DESNO]: preklop vizure
- [SHIFT] + kurzor [LEVO]/[DESNO]: preklop veje poligona
- [SHIFT] + [CTRL] + kurzor [LEVO]/[DESNO]: preklop celotnega objekta
- [SHIFT] + kurzor [GOR]: izravnava veje poligona
- [SHIFT] + [CTRL] + kurzor [GOR]: izravnava celotnega objekta

Z zaslonom na dotik (vklopljeno mora biti orodje za upravljanje z zaslonom na dotik, če ni, glej prejšnje vprašanje):
- kratek poteg s prstom gor ali dol: izbor vizure (izbrana vizura se obarva rumeno)
- kratek poteg levo ali desno: preklop vizure
- dolg poteg levo ali desno (vsaj čez pol zaslona): preklop veje poligona
- zelo dolg poteg levo ali desno (skoraj čez cel zaslon): preklop celotnega objekta
- dolg poteg gor (vsaj čez pol zaslona): izravnava veje poligona
- zelo dolg poteg gor (skoraj čez cel zaslon): izravnava celotnega objekta


Na pametnem telefonu ali podobni napravi z zaslonom na dotik ne vidim izpisa osnovnih podatkov o objektu.

Verjetno je izpis preširok za prikaz na zaslonu. Spletni brskalniki na pametnih telefonih ne izrisujejo drsnikov ob robu strani, tudi če vsebina presega velikost zaslona. Poskusite pomakniti stran s potegom strani levo-desno.


Kako naj pripravim grafiko za tisk na tiskalniku.

Numerično merilo pri prikazu objekta na zaslonu približno ustreza realnemu merilu pri tiskanju na tiskalnik. Merilo lahko določite, če na zaslonu kliknete na numerično merilo '(1: ....)'.

Tiskanje je v veliki meri odvisno od vašega brskalnika. Nastavitve vašega brskalnika določajo velikost robov ter prilagajanje natisnjene vsebine glede na širino papirja (opcije v smislu "fit to page" ali "fit to paper width" ali "scale print to" itd.). Če želite, da bo merilo natisnjene grafike res tako, kot ga navajajo spletni Speleoliti, morate v brskalniku to opcijo izklopiti oziroma jo nastaviti na 100%.

Če tudi po tem posegu natisnjena grafika še vedno odstopa od izpisanega merila, izračunajte koeficient odstopanja in ga vpišite v nastavitvah aplikacije Speleoliti v polje "Faktor korekcije merila pri tiskanju".


Kvaliteta natisnjene grafike ni najboljša

Grafika se natisne kot HTML5 canvas element v rasterski obliki, zaradi česar linije niso tako čiste, kot bi bile v vektorski obliki. Če želite res čisto natisnjeno grafiko, prenesite podatke ter jih natisnite v namizni različici programa Speleoliti.


Tiskalnik namesto grafike natisne sivo ploskev

Ta problem se pojavlja v brskalniku Opera verzija 10 ali 11 pri tiskanju HTML5 Canvas elementov. Tu ni pomoči, poskusite tiskati z drugim brskalnikom.


Ali je spletna različica popolnoma kompatibilna z namizno različico programa?

Ne povsem. Neujemanja v obravnavi podatkov so naslednja:

- Spletna različica lahko odpira datoteke narejene z namizno različico, medtem ko obratno datoteke narejene s spletno različico lahko odpirajo samo namizne različice Speleoliti 4.4.0. ali več.
- Enkoding v namizni različici je ANSI, v spletni pa UTF8, zato se posebni znaki kot so šumniki, razni simboli itd. v datotekah izmenjanih med spletno in namizno različico ne bodo pravilno izpisali.
- Stikala na vizurah niso prenosljiva. Vsa stikala, ki ste jih naredili v namizni verziji programa pri uvozu datoteke v spletno verzijo ne bodo upoštevana. Velja tudi obratno pri prenosu iz spletne v namizno različico.
- Posledično se pri prenosu ne ohrani komformacija iztegnjenega profila, saj je le ta podana s stikali. Če ste v namizni različici lepo oblikovali iztegnjeni profil po svoji želji, v spletni različici ne bo ohranjen in obratno.
- Spletna in namizna različica uporabljata nekoliko različne algoritme za izračun topologije iztegnjenega profila in izrisa prostorov okoli osi vizur.
- Namizna različica seveda vsebuje kup funkcionalnosti, ki jih v spletni različici ni.


© MD 2012, powered by speleo.net